הרב צבי מייבסקי
Logo

מנהגי ברית מילה בקהילות שונות

טקס ברית המילה הוא אחד המנהגים העתיקים והמושרשים ביותר ביהדות, המשותף לכל העדות והקהילות. יחד עם זאת, במהלך הדורות התפתחו בקרב קהילות שונות וריאציות ומסורות ייחודיות הקשורות לאירוע המכונן הזה. בואו נצא למסע מרתק ברחבי העולם היהודי, ונחשף למנהגי הברית הקשורים לעדות ישראל השונות.

ברית בקהילות אשכנז יהודי אשכנז, שמקורותיהם במרכז ומזרח אירופה, מקיימים את טקס הברית במתכונת הנפוצה והמוכרת כיום במרבית קהילות ישראל. עם זאת, ישנם מספר מנהגים ייחודיים:

  • ברכות - לאחר עריכת הברית עצמה, נוהגים לומר "קיים את התינוק הזה לאביו ולאמו", ולברך את התינוק בברכה המיוחדת "כשם שנכנס לברית כן יכנס לתורה ולחופה ולמעשים טובים".
  • שירת "שהחיינו" - בברית של בן בכור, נהוג ששני הסבים של התינוק שרים במשותף את ברכת שהחיינו, לציון השמחה המיוחדת.
  • מאכלים מסורתיים - בסעודת המצווה שלאחר הברית נהוג להגיש מאכלים כמו דגים (סימן לפריה ורבייה), עוף ממולא וכן קרעפלך (כיסוני בצק) כסמל לאיחוי וסגירת הפצע.

ברית בקהילות ספרד ליהודים הספרדים, יוצאי חבל האיברי והמזרח התיכון, מסורות ברית ייחודיות משלהם:

  • טקס ההכנסה לברית - הספרדים נוהגים לערוך טקס הכנסה מקדים יום לפני הברית עצמה, הכולל תהלוכה חגיגית של התינוק מבית ההורים לבית הכנסת, תוך ליווי שירה ונגינה.
  • סדר הברית - בברית הספרדית, הסנדק מחזיק את התינוק על ברכיו כשפניו כלפי מעלה (ולא על הכיסא). בנוסף, נהוג כי כל אחד מהמשתתפים אוחז ביד התינוק בזמן הברכות, כאות לתמיכת הקהילה.
  • ברכת "אלהים יחנך" - הספרדים מוסיפים ברכה מיוחדת הנאמרת ע"י המוהל לפני עריכת הברית, ובה מבקשים מהקב"ה שיחון את התינוק ברחמים ויזכהו במידות טובות.

ברית מילה בקהילות עדות המזרח ליהודים יוצאי ארצות ערב ואסיה, כמו עיראק, תימן ואיראן, יש מנהגי ברית קדומים ועשירים משל עצמם:

  • טקס ה"זבד" - יהודי עיראק וסוריה נוהגים לערוך לפני הברית טקס הקרוי "זבד" (=מתנה), שבו מעניקים לתינוק מתנות סמליות כמו טבעות זהב ותכשיטים, כברכה לעתידו.
  • שירת פיוטים - בקהילות עדות המזרח, נהוג לשלב בטקס הברית שירת פיוטים ושירים עתיקים בשפות ערבית, ארמית ועברית, המספרים על חשיבות המצווה ועל שמחת האירוע.
  • כלי נגינה מסורתיים - הטקס מלווה לא פעם בנגינה של כלי נגינה אתניים כמו עוד, כינור וטובלק (תוף מרים), המוסיפים אווירה רוחנית וחגיגית.
  • ברית ל"בן זקונים" - ביהדות איראן, נהוג לציין בטקס מיוחד את הברית של הבן האחרון במשפחה (ה"זקונים"). ההורים עורכים סעודה גדולה ומחלקים צדקה ומתנות לנזקקים, כסגולה לאריכות ימים של הבן.

ברית בקהילות אתיופיה ליהודי אתיופיה, ביתא ישראל, מנהגי ברית ייחודיים הקשורים למסורת ולמנהגי המקום:

  • טקס ה"קריאת שם" - האתיופים משלבים בברית את טקס קריאת השם המיוחד שלהם - האב נושא את התינוק ומכריז את שמו בציבור, וכל הקהל עונה "אמן" ומברך "ברוך הבא".
  • שלושה סנדקים - בניגוד למנהג הרווח של סנדק יחיד, באתיופיה נהוג למנות שלושה סנדקים לברית - אחד מכל צד של התינוק, והמרכזי המכונה "אבא זה-ברית".
  • סימון הברית באפר - לאחר עריכת המילה, המוהל מניח אפר מקודש סביב החתך, כחלק מהמסורת האתיופית העתיקה וכאמצעי לעצירת דימום.

לסיכום, למרות השוני והגיוון במנהגי ברית המילה בין העדות והקהילות, כולן חולקות יסוד משותף - ההקפדה על קיום המצווה והחגיגיות המלווה אותה. טקס ברית המילה הוא נקודת מפגש מופלאה בין מסורות ישראל השונות, המחברת את כל חלקי העם היהודי לשורשיהם ולמורשתם.

בין אם אתם נוהגים כמנהג אשכנז, ספרד או כל עדה אחרת, חקרו והעמיקו במנהגי המשפחה והקהילה שלכם סביב ברית המילה. שוחחו עם ההורים והסבים על המסורות הנהוגות אצלכם, ובחרו אילו מהן ברצונכם לשמר ולהנחיל לדורות הבאים. עם ההכנה הנכונה והידע על המנהגים השונים, תוכלו להעניק לברית של בנכם נופך מיוחד ואישי, המשלב בין עתיק לחדש, בין פרטי לקהילתי.

מתלבטים אילו מנהגים לשלב בברית? אשמח לענות על כל שאלה ולסייע לכם לעצב את הטקס המשמעותי הזה. המסורת היהודית העשירה מציעה שפע של דרכים לציין את הברית - בואו יחד נמצא את השילוב המנהגים המושלם והמרגש עבורכם, שיהפוך את האירוע למיוחד ובלתי נשכח.

טלפון
אימייל
tzvikamy@gmail.com
מקום
בני ברק 1, בני ברק